![](/media/lib/105/n-niedzwiedz-z-kamieniem01-57afa592e8124c3b5b6b6ff0a849c9fd.jpg)
Narzędzia do niedźwiedziego peelingu
6 marca 2012, 06:55Z narzędzi korzystają naczelne, ptaki i ryby, jednak u dzikich niedźwiedzi brunatnych takie zachowanie zaobserwowano po raz pierwszy. W lipcu 2011 r. Volker Deecke z University of Cumbria sfotografował w Parku Narodowym Glacier Bay liniejącego niedźwiedzia, który najwyraźniej odrywał sobie kępki wypadającego futra za pomocą kamienia pokrytego wąsonogami.
![](/media/lib/105/n-pasozyt-56cd75a0426977b271c3d00e52c73bad.jpg)
Przez nadmierne odławianie rybom braknie języka w gębie, dosłownie...
5 marca 2012, 17:22Rozpowszechnienie pasożyta Ceratothoa italica, który wyjada język ryby i osiedla się w jej jamie gębowej, jest dużo większe w rejonach nadmiernego odławiania.
![](/media/lib/105/n-waz-1d00d2ce61d97c77fe48bbfea8df8f57.jpg)
Podczas wspinaczki wąż indywidualnie kontroluje każdą łuskę
5 marca 2012, 13:28Węże potrafią kontrolować każdą ze swych łusek z osobna, dzięki czemu mogą się chwytać szorstkich powierzchni i wspinać.
![](/media/lib/105/n-ziarna-kakao-d1b051a8d8629ab0c34e65ed95dd7c10.jpg)
Kakao poprawia wydolność wysiłkową
5 marca 2012, 12:10Kakao poprawia funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Dzieje się tak dzięki regeneracji ich centrów energetycznych - mitochondriów.
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Suplementy witaminy E zmniejszają masę kostną?
5 marca 2012, 11:10Suplementy z witaminą E mogą zmniejszać masę kostną. Naukowcy z Keio University zauważyli, że myszy, którym podawano duże dawki witaminy E, miały mniejszą masę kostną od zwierząt z niedoborem tej witaminy.
![](/media/lib/94/n-skrzypce-380dd894e19a03f032d075594ad04049.jpg)
Struny do skrzypiec z pajęczej nici
5 marca 2012, 10:21Dr Shigeyoshi Osaki z Nara Medical University uzyskał struny do skrzypiec z nici pajęczej. W porównaniu do tradycyjnych strun z metalu lub preparowanych jelit zwierzęcych, dają wg profesjonalnych muzyków, delikatne i głębokie brzmienie.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...
![](/media/lib/105/n-nephila-clavipes-e7e530b3f336275b08a104582b48c7d0.jpg)
Włoski i otoczka chronią pająki przed wpadaniem we własną pułapkę
2 marca 2012, 12:25Pająki nie przyklejają się do własnych sieci dzięki rozgałęzionym włoskom (setae) oraz ochronnej powłoce na odnóżach.
![](/media/lib/105/n-rana-b924a49e7d8eda4b2c4cd002b3c514e0.jpg)
Depresja to pokłosie sprawnego układu odpornościowego naszych przodków
2 marca 2012, 11:34Amerykańscy psychiatrzy Andrew Miller i Charles Raison uważają, że warianty genów, które sprzyjają rozwojowi depresji, pojawiły się w toku ewolucji, ponieważ pomagały naszym przodkom zwalczać infekcje (Molecular Psychiatry).
![](/media/lib/88/n-mozg-c045d3190df57406542445dba858595e.jpg)
Co musi się stać, by półkule ze sobą współpracowały?
2 marca 2012, 10:31Przy wykonywaniu różnych zadań jedna półkula jest bardziej aktywna od drugiej. Czemu jednak zawdzięczamy zdolność rozwiązywania bardziej złożonych problemów, które wymagają łączenia danych z obu półkul? Badania na modelu ptasim pokazują, że zależy to od bodźców środowiskowych działających podczas rozwoju płodowego (Nature Communications).